Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΝΕΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ: "ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΞΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ"

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 

ΝΕΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

"ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΞΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ"

Στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 συγκεντρώθηκαν στελέχη του κλάδου με τη συναίνεση και προτροπή στελεχών και συναδέλφων από όλη την Ελλάδα με σκοπό μέσα από γόνιμο διάλογο να εκθέσει ο καθένας τις απόψεις του για το μέλλον του κλάδου και τα τεκταινόμενα στην χώρα μας σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο τα οποία ευρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το επάγγελμα μας. Μετά από πολύωρη διαλογική συζήτηση διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και θέσεων αναφορικά με το ταξί και όχι μόνο.
Την απαξιωτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα, την γνωρίζουμε άπαντες, άσχετα εάν ορισμένοι εθελοτυφλούμε, ή ακόμα χειρότερα κάποιοι άλλοι επιχειρούμε να την εξωραΐσουμε.
Κομματικά κατευθυνόμενες παρατάξεις λογοδοτούν πρωτίστως στο κόμμα, πλήρως επίσης απαξιωμένο θεσμό της δημοκρατίας μας, και μετά στον κλάδο και στους συναδέλφους. Συνδικαλιστικοί «ηγήτορες» που ενδιαφέρονται όχι μόνο για την καρέκλα της εξουσίας αλλά και για τα ωφελήματα που τη συνοδεύουν. Αντιλαμβάνονται την συνδικαλιστική ηγεμονία τους ως εφαλτήριο και διαβατήριο για τα βουλευτικά έδρανα.
Ως εκ τούτου από προαγωγοί των συμφερόντων των μελών που εκπροσωπούν, καθίστανται πειθήνια όργανα της κομματικής εξουσίας που πρεσβεύουν.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι το κύριο και πρώτιστο μέλημα συνδικαλιστών αυτού του διαμετρήματος, όχι να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω ο κάθε κλάδος και πληγούν τα συμφέροντα των μελών τους, αλλά να μην αντιληφθούν τα μέλη τους, οι συνάδελφοι τους, ότι υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο. Ποιος είναι διατεθειμένος να ξεχάσει τους πανηγυρισμούς σε κάθε απώλεια μεταφορικού έργου; Ποιος δε θυμάται πρόωρους πανηγυρισμούς για τη διαγραφή του αδικήματος παρακώλησης συγκοινωνιών, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ουδείς αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους συναδέλφους. Αντιθέτως έγινε επικοινωνιακή προσπάθεια να εμφανιστούν αθωωτικές αποφάσεις από τα δικαστήρια ως συνδικαλιστική νίκη! Σκοπός δεν ήταν η προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων αλλά της θέση της ηγεσίας μας.
Ενδεχομένως κάποιος να μπορούσε να προασπίσει τη θέση του αλλά και τα συμφέροντα του κλάδου συγχρόνως φροντίζοντας να εκσυγχρονίσει τον κλάδο εισφέροντας νέες ιδέες ή ακόμα πράττοντας τα αυτονόητα, που δε πράττονται ποτέ. Μην έχετε ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να συμβεί  αυτό όταν οι  “νέες” ιδέες ζυμώνονται και εκπορεύονται μέσα από πολιτικά ή κομματικά γραφεία. Μην αναμένετε εκσυγχρονισμένες κινήσεις στον κλάδο όταν σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από έναν μόνο αρχηγό, χωρίς αυτές να έχουν αναλυθεί στο ελάχιστο δυνατό και το πολύ-πολύ, αυτές, να αποτελούν προϊόν μια διαβουλευτικής διαδικασίας, τις περισσότερες φορές και τηλεφωνικής, ενός ιερατείου -εν είδη κονκλαβίου- των επικεφαλής των σημερινών αρχηγικών και ξεπερασμένων Παρατάξεων. Μην αναμένετε ενέργειες και δράσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων στα ταξί της Χώρας μας όταν  το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων που ηγούνται έχουν οδηγήσει ταξί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, τελευταία φορά την δεκαετία του '80. Μην έχετε την αξίωση οιοσδήποτε από αυτούς να αντιληφθεί  ότι  ιδέες και πρακτικές της δεκαετίας του '80 είναι παρωχημένες και ανεφάρμοστες. Οφείλετε όμως να το αντιληφθείτε εσείς.
Να αναλογιστεί ο καθένας και να τοποθετηθεί απέναντι στον εαυτό του. Πόσες φορές και πότε ζήτησαν τη γνώμη σας, πολύ δε περισσότερο πότε την υιοθέτησαν και πόσες φορές σαν ζήτησαν να μετατραπείτε σε φερέφωνα της δίκης τους άποψης; Μιας άποψης που διαμόρφωσαν με τη σίγουρη συνταγή της εποχής της κομματικής «καμαρίλας» και των ρουσφετολογικών ανταλλαγμάτων. Σήμερα που αλλάζουν τα πάντα στην Ελλάδα, που επαναπροσδιοριζόμαστε απέναντι στην κοινωνία ως επαγγελματίες,  δε θα μένουμε ακόμα όμηροι τέτοιων πρακτικών. ΦΤΑΝΕΙ!!!

«ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΞΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Με αυτά τα δεδομένα με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό και την αναπροσαρμογή μας στις απαιτήσεις της εποχής για την ανύψωση του ηθικού κύρους των μελών μας και με απολυτό σεβασμό σε κάθε συνάδελφο χωριστά αποφασίζαμε την δημιουργία μιας νέας ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ που θα διεκδικήσει την ψήφο των συναδέλφων στις επόμενες και όχι μόνο εκλογές της Ομοσπονδίας Ταξί. Βασικές αρχές της ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, πέραν όσων περιγράφουμε παραπάνω, είναι η δημοκρατική της λειτουργία και η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του κλάδου. Ανανέωση ιδεών αλλά και στελεχών τα οποία φαντάζουν σήμερα κουρασμένα ψυχικά αλλά και σωματικά. Μιας ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ που θα εμπνεύσει αισιοδοξία, προσδοκίες και  ελπίδα σε όλους εμάς και όλους εσάς.

            Προγραμματικές Αρχές της ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ:

1)  Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ θα δεσμευτεί και θα είναι υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι στον κλάδο μας, στους συναδέλφους και τις οικογένειες τους και μόνο σε αυτούς. Αναγνωρίζουμε ασφαλώς τα κόμματα ως φορείς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος· θα τα αντιμετωπίζουμε ως συνομιλητές όπου θα τίθενται σ’ αυτά, τα προβλήματα, οι σκέψεις, οι θέσεις και οι προτάσεις μας, αλλά επ’ ουδενί η ΠΑΡΑΤΑΞΗ θα χρωματιστεί από οιοδήποτε κόμμα κυβερνητικής πλειοψηφίας, αντιπολίτευσης ή εξωκοινοβουλευτικό κόμμα ή ομάδα. Δε θα δεχτούμε ποτέ να τεθούμε υπό την «προστατευτική» ομπρέλα οιουδήποτε κόμματος. Όποιος επιθυμεί κάτι τέτοιο να απευθυνθεί αλλού! Είμαστε εδώ για το ταξί, τις ζωές μας, τις οικογένειες μας. Είμαστε εδώ για να αποκαταστήσουμε την ανυποληψία και το τρωθέν κύρος του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι να αναπαράγουμε τις παθογένειες του παρελθόντος που το στιγμάτισαν και το κηλίδωσαν.
2)  Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΞΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» δε θα λειτουργήσει ηγεμονικά αλλά συλλογικά. Σε κάθε περίπτωση και για κάθε θέμα η γνώμη του πρόεδρου της ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ θα είναι ισόκυρη και ισότιμη με αυτή του τελευταίου ψηφοφόρου της. Στους σκοπούς της ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ είναι να δώσει βήμα και φωνή σε όλους, σε Αθήνα και Περιφέρεια, με στόχο να υιοθετηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το σύνολο και οι συνάδελφοι που προΐστανται, είναι εκεί όχι για να επιβάλουν  την άποψη τους αλλά για να αγωνιστούν για την υλοποίηση της θέσης που θα προτείνει και συνθέσει η πλειοψηφία των συναδέλφων.
3)  Σκοπός μας είναι η ανανέωση ιδεών αλλά και προσώπων. Κάθε άποψη σεβαστή και έκαστος υπόχρεος, κάθε πρόταση ή άποψη έχει κατατεθεί, να τη μεταφέρει στην ΠΑΡΑΤΑΞΗ.
4)  Σ’ αυτή την ΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν γίνονται δεκτοί καρεκλοκένταυροι, αρχομανείς και εραστές της εξουσίας. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα επιχειρείται ανανέωση των στελεχών. Η ανανέωση δεν έχει στόχο τον πλουραλισμό των απόψεων, αυτός είναι αυτοδίκαιο και αυτονόητο δικαίωμα των συναδέλφων. Η ανανέωση των στελεχών θα έχει σκοπό να κινητροδοτήσει κάθε συνάδελφο να προσφέρει τις δυνάμεις του στο σύνολο.
5)  Αυτή η ΠΑΡΑΤΑΞΗ είναι  παράταξη ταξιτζήδων που ασχολούνται με τον συνδικαλισμό και σε καμία περίπτωση επαγγελματιών συνδικαλιστών που δραστηριοποιούνται στο χώρο μας. Ουδείς επαγγελματίας συνδικαλιστής έχει χώρο στην ΠΑΡΑΤΑΞΗ.
6)  Αδιαπραγμάτευτη θέση της ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ  ότι είμαστε ισόκυρα  και ισότιμα μέλη, με όλους τους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς. Όποιος μας υποτιμήσει - υποβαθμίσει, επαγγελματικά ή κοινωνικά, θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα μας.
7)  Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ μας, η ΠΑΡΑΤΑΞΗ σας, είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε είδους κοινωνικό αυτοματισμό. Βασική μας θέση είναι ότι είμαστε κομμάτι μιας αλληλέγγυας κοινωνίας. Τέλος οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις για κοινωνικές συμμαχίες που μένουν ανεφάρμοστες και ανεκτέλεστες  για γελοίους πολλές φορές λόγους. Το ταξί για εμάς είναι κομμάτι της κοινωνίας. Κάθε στιγμή μαζί με την κοινωνία και όχι απέναντι της.
8)  Αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε όλες τις απαράδεκτες μνημονιακές ρυθμίσεις που καθήλωσαν τον κλάδο, τις οικογένειες μας και τις ζωές μας, καταπατώντας θεμελιώδη επαγγελματικά δικαιώματά μας, με τη δυσβάσταχτη φορολόγηση, τις απειλές κατασχέσεων, τη δραματική συρρίκνωση του μεταφορικού μας έργου, ευνοώντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικούς φορείς ή εξυπηρετώντας συμφέροντα μεγάλων τουριστικών μονάδων και εταιριών κάθε είδους, με την ανοχή πολλές φορές της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας.

13 Οκτωβρίου 2014

Βασιλάκης Βαγγέλης (μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου ταξί Πτολεμαΐδας - τηλ.: 6976 697148, e-mail: taxi.ptolemeos@gmail.com).

Γεραντώνης Σπύρος (πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ταξί Στ. Ελλάδας - τηλ.: 6944 383434, e-mail: spygera@yahoo.gr).

Δεληάγγελος Νίκος (γ. γραμματέας του σωματείου ταξί Χαλκιδικής - επικεφαλής της ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ - τηλ.: 6942 017183, e-mail: ekfrasi1@yahoo.gr). 

 Πιπερίδης Νίκος (μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου ταξί Λάρισας - τηλ.: 6942 437374, e-mail: nickripper258@gmail.com).

Ροϊνός Σωτήρης (πρόεδρος του σωματείου ταξί Σπάρτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πανελλήνιας ομοσπονδίας ταξί, πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών βιοτεχνών εμπόρων Λακωνίας - τηλ.: 6937 134229, e-mail: sroinos@gmail.com).
============================================

Το παραπάνω κείμενο ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ είναι ένα μίγμα απογοήτευσης, πίκρας και αγωνίας για το μέλλον του Κλάδου μας· παράγει, όμως, και ένα απόσταγμα φωτός, ελπίδας και αισιοδοξίας!
 Εκτός εκ των υπογραφόντων σήμερα συμμετεχόντων στην κίνηση συναδέλφων, στην αρχική διαβουλευτική προσπάθεια συμμετείχαν και άλλοι, εκλεκτοί και αγωνιούντες συνάδελφοι, όπου κάθε ένας απ’ αυτούς κατέθεσε τη δική του αγωνία, τη δική του πρόταση, έβαλε στο κείμενο/ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ και τη δική του πινελιά. Θέλεις όμως η απόσταση, θέλεις ο περιορισμένος χρόνος, θέλεις οι -εκατέρωθεν- ανθρώπινες αδυναμίες, όλοι αυτοί, καθώς και άλλοι παράγοντες, δημιουργούν καχυποψία, δημιουργούν προσκόμματα και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για κάθε νέο εγχείρημα. Ο χρόνος είναι πιεστικός· η αναμονή για «διαβουλεύσεις επί των διαβουλεύσεων», η αναμονή  για «Αποφάσεις επί των Αποφάσεων», εγκυμονούν  κινδύνους για τον αποπροσανατολισμό των στόχων και των επιδιώξεών μας, κάτι που, κατά την άποψή μας, αποβαίνει τελικά εις βάρος του κλάδου! Το Εγχείρημα είναι αναγκαίο σήμερα όσο ΠΟΤΕ!
Αποφασίσαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία και να προχωρήσουμε, ΑΜΕΣΑ, ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ!!!
Κάθε καθυστέρηση, κάθε εμπλοκή, «ξεφούσκωμα», ενδεχόμενη αποτυχία αυτού του ελπιδοφόρου εγχειρήματος θα γεμίσει χαρά όλους αυτούς που είναι, εν πολλοίς, υπεύθυνοι, με πράξεις ή απραξίες, για τη σημερινή κατάσταση του κλάδου μας. Θα τους γεμίσει χαρά γιατί, πέρα των άλλων, για μια ακόμη τριετία θα δράσουν ανενόχλητοι. Αναμένουμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους, αυτούς που διαβουλευτήκαμε μαζί, ονειρευτήκαμε μαζί, συμφωνήσαμε μαζί, να συμμετάσχουν, να συνεχίσουν και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, καθώς και όσους άλλους συναδέλφους συμφωνούν με την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ να δηλώσουν τη συμμετοχή τους ως Ιδρυτικά Μέλη αυτής της ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. Δεν διεκδικούμε μόνο εμείς, οι υπογράφοντες την παρούσα ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ, τον τίτλο του Ιδρυτικού Μέλους, αναμένουμε να είναι ΟΛΟΙ!
Ο σκοπός και οι στόχοι που μαζί επεξεργαστήκαμε είναι κοινοί. Τους αναφέρει, επ’ ακριβώς, η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ παραπάνω.
Οι θέσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα της ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ θα γνωστοποιηθούν το συντομότερο δυνατό και θα επιδιωχθεί να φτάσουν σε όλα τα Σωματεία Ταξί, σε κάθε Αντιπρόσωπο αυτών, σε κάθε Συνάδελφο σε ολόκληρη τη Χώρα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
          Website: www.elladataxi.blogspot.gr
          E-mail: elladataxi.o.m@gmail.com
         Τηλ.: 6942017183 (Νίκος Δεληάγγελος).
          fax: 2731500501
          https://www.facebook.com/ElladaTaxi  &  Ellada Taxi
          https://twitter.com/ElladaTaxi

Για λήψη του αρχείου (doc) της ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ → Εδώ

Για λήψη του αρχείου (pdf) της ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ → ΕδώΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου